Forum Asus Eee PC

Największe w Polsce forum użytkowników Netbooków od Asusa.

Zaloguj | Zarejestruj

Odpowiedz
 [ Posty: 2 ] 

Wt, 6 listopada 2012, 18:35

Zgłoś post

Niektóre tablety oraz netbooki, sprzedawane z systemem operacyjnym Windows 7, który powinno dać się zaktualizować do Windowsa 8, jednak nie będą mogły pracować pod kontrolą nowego systemu operacyjnego, a to ze względu na problemy związane z procesorami Intela, na których są one oparte. To oczywiście może nie spodobać się użytkownikom takich komputerów.
Problem okazuje się dotyczyć tych komputerów, które oparte są na obecnej (!) serii procesorów Intel Atom, znanych też jako "Cedar Trail". Chodzi zatem nie o jakieś starsze netbooki czy tablety, a modele, wśród których są nawet takie, które na rynek weszły raptem parę tygodni temu. Teraz nowa oferta Intela ma zawierać procesory Atom "Clover Trail", które rzekomo zaprojektowane zostały z myślą właśnie o systemie operacyjnym Microsoft Windows 8.
Nowa oferta to jednak żadna pomoc dla nawet świeżo upieczonych nabywców komputerów z procesorami "Cedar Trail". Dla nich prawdopodobnie jest już za późno. Jedyną szansą dla nich jest to, że Intel mógłby wydać jakieś programowe obejście problemu, który tak naprawdę tkwi w samym sprzęcie. Intel jednak odmawia komentarza w tej kwestii.
Obrazek
Jest jednak pewien haczyk. Problem tkwi w tym, że netbook ma procesor Intel Atom z obecnej generacji, a więc model N2800, w którym zintegrowano procesor grafiki Intel Graphics Media Accelerator 3650. Asus już oświadczył, że netbook Eee PC 1225C nie nadaje się do aktualizacji systemu Windows 7 do wersji 8, ze względu na architekturę procesora.
Co ciekawe, ten sam problem wskazują inni producenci. Wiadomo że Windowsa 8 nie obsługują między innymi netbooki lub tablety HP Mini 210 HD, Toshiba WT200 czy Lenovo IdeaPad S110. Firma Fujitsu także publicznie oświadczyła, że jej tablet Q552, wprowadzony na rynek w lipcu bieżącego roku i kosztujący 850 dolarów, nie obsługuje nowego systemu Microsoftu. Tablet ten sprzedawany jest z systemem Windows 7 Professional, procesorem Intel Atom N2600, 2 GB pamięci RAM, ekranem dotykowym o rozdzielczości 1366 x 768 pikseli i SSD o pojemności 64 GB. Mimo że sprzęt ten ma zaledwie cztery miesiące, a jego specyfikacja spełnia wymagania minimalne systemu Windows 8, to jego użytkownicy o "ósemce" mogą zapomnieć. To jednak tylko parę przykładów netbooków i tabletów, których cała sprawa dotyczy.
Najgorzej w tym wszystkim mają się oczywiście użytkownicy. Zwłaszcza ci, którzy na parę tygodni lub dni przed wprowadzeniem na rynek systemu Windows 8, decydują się na kupno nowego sprzętu z Windowsem 7, przewidując ewentualną aktualizację systemu w przyszłości. Pozostają nieświadomi tego, że takiej aktualizacji nie będą mogli dokonać. Kwestia ta nie dotyczy tylko odbiorców indywidualnych, ale także biznesowych i korporacyjnych.
W całej tej sprawie jest też wątek naprawdę komiczny. Z jednej strony okazuje się, że procesory Intel Atom "Cedar Trail" nie są zgodne z systemem Windows 8. Jednocześnie Paul Moore z firmy Fujitsu America dodaje, że właśnie wprowadzane na rynek procesory Intel Atom "Clover Trail"... nie są zgodne z systemem Windows 7. Wychodzi więc na to, że jeśli ktoś kupi tablet lub netbooka z układem Cedar Trail, z myślą o aktualizacji systemu w przyszłości - zawiedzie się. Kto kupi tablet lub netbooka z procesorem Clover Trail, z myślą o ewentualnym powrocie do Windowsa 7 - też się zawiedzie.
Na całym tym zamieszaniu z procesorami Intela, już wygrała firma AMD. Nie jest to może jeszcze wielkie zwycięstwo, ale z pewnością warte odnotowania. Firma Fujitsu postanowiła swój pierwszy tablet z systemem Windows 8, przeznaczony dla odbiorców biznesowych oprzeć na procesorze AMD "Hondo" Z-60. Mowa o tablecie Stylistic Q572, o którym pisaliśmy raptem wczoraj. Paul Moore z firmy Fujitsu spokojnie stwierdza, że to urządzenie jest zgodne zarówno z systemem Windows 8, jak i Windowsem 7.

Źródło:www.chip.pl

Góra Góra

#

Wt, 6 listopada 2012, 18:35

Góra Góra

#

Cz, 15 listopada 2012, 09:31

Zgłoś post
Ranga Moderatora
Ranga Moderatora
LAPTOP: ASUS EEEPC 1215N - 8 GB RAM, HDD - 1,5 TB, ekran 12,1 "

Przyznam się szczerze iż brak możliwości zainstalowania Windows 8 jakoś mnie nie wzrusza. Miałem możliwość bawić się pełną wersja Windows 8 pro z oryginalnym kluczem i jakoś powiem iż ten system nie przypadł mi do gustu. Wydaje mi się iż będzie porażką. To jednak jest moja opinia - nie wiem jak inni go przyjmą. Ja wolę mimo wszystko Windows 7.

Góra Góra

#

Cz, 15 listopada 2012, 09:31

Góra Góra
Odpowiedz
 [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC