Forum Asus Eee PC

Największe w Polsce forum użytkowników Netbooków od Asusa.

Zaloguj | Zarejestruj

Odpowiedz
 [ Posty: 3 ] 

Wt, 25 sierpnia 2015, 18:11

Zgłoś post
Ranga
Ranga
LAPTOP: R510k

Zakupiłem za 3650 złotych komputer R510JK. Uznałem ze sprzęt tej klasy, nie wymaga sprawdzania przy zakupie (sklep X-com, informuję bo warto sprawdzać buble jakie tam przychodzą) wad ukrytych na ile się da, a ku przestrodze wszystkich namawiam, jeśli się już zdecydujecie na tą "firmę". Po 3 tygodniach użytkowania, postanowiłem go użyć jako komputer stacjonarny. Wyjąłem baterię. Przy ponownym jej wkładaniu poczułem delikatny opór, patrzę a tam w gnieździe baterii wyłamany całkowicie slot, jakby ktoś zrobił to śrubokrętem, zmiażdżone plastikowe ścianki. Piny z płyty głównej w porządku, jeden nieznacznie przekrzywiony. Nie włożyłem jej z powrotem. Podkreślam ze pozostałe piny i sloty były nietknięte. Jeśli przyczyną byłoby nieumiejętne i brutalne włożenie baterii, szkody byłyby znacznie większe. Dziwiło mnie tylko dlaczego pin jest lekko odgięty, a slot zmasakrowany. Zdecydowałem się dlatego na usługę gwarancyjną wymiany baterii, w nadziei ze może nie przeszła kontroli jakości. Jak się tłucze w chinach, to normalka. Jakże byłem naiwny. Gwarancja została odrzucona, zostałem po chamsku i bezczelnie podczas rozmowy z konsultantem skierowany żebym poszedł sobie do sklepu w którym kupiłem (jakbym kupił kapcie z dziurą w podeszwie) i tam się zwrócił z pretensjami. Dostałem również informację ze komputer ma uszkodzoną płytę główną a bateria nie działa wcale (bzdura, komp śmigał jak trzeba, jeszcze po powrocie z serwisu, bateria działała po paru dniach). Komputer wrócił z serwisu...z wciśniętą baterią, którą osobno zapakowałem przy wysyłce, tym samym serwis zdecydował się na dalsze uszkodzenie komputera. Wysłałem poprzez sklep. Nie zostałem tylko poinformowany ze sklep nie ponosi odpowiedzialności za regulamin firmy asus, a ten mówi ze ponowne wysłanie z taką usterką bądź inną dotyczącą płyty głównej (tym samym straciłem w firmie asus gwarancję na całą płytę główną, czujecie?) będzie się wiązało z pełnymi kosztami obsługi, tj. transportu i serwisu. Dzisiaj otrzymuję informację ze zapłacę 225 złotych za to jeśli się nie zdecyduję na serwis. Tyle wynosi obsługa, sprawdzenie czy komputer o tym samym nr. ma tą samą usterkę (która została na zgłoszeniu dokładnie opisana w sklepie, nic innego), czyli po odjęciu kosztów transportu (60pln) daje nam to kwotę 165pln za czynność trwającą 30 sekund. Tak firma asus zarabia na klientach, którzy w nadziei kupienia sobie porządnego sprzętu, kupują chiński szajs, który nie wiadomo w jakim stopniu przechodzi kontrolę jakości. Pomijam już takie bzdury, ze po tygodniu delikatnego użytkowania, lakier zaczął odchodzić na obudowie. Bardzo wszystkich przestrzegam, zostałem OSZUKANY i nie ja jeden. Jest to mój piąty komputer, akurat pierwszy tej firmy, i w żadnej nigdy nie zostałem tak pięknie wysterowany. Pytanie, kogo chroni w tym wypadku prawo? Jeśli nie zapłacę im kasy, zostałem ostrzeżony ze komputer nie zostanie mi odesłany...nie mam więcej słów....

Góra Góra

#

Wt, 25 sierpnia 2015, 18:11

Góra Góra

#

Pt, 28 sierpnia 2015, 21:54

Zgłoś post
Ranga Admina
Ranga Admina
LAPTOP: Asus Eee PC 1215N
4GB RAM
250 GB HDD
ekran 12" 1366x768
Windows 7 HP 32 bit
Pendrive 24 GB
----------
Asus R453LN
4GB RAM
500 GB HDD
ekran 14" 1366x768
Windows 10 64 bit
----------
ASUS GL503VD
8GB RAM
1TB SHDD
ekran 15"6 1920-1080
i7-7700HQ, GTX 1050 4GB,
Windows 10 64 bit
----------
ASUS G512LV
16GB RAM
512GB SHDD
ekran 15"6 1920-1080
i7-10750H RTX 2060 6GB,
Windows 10 64 bit

Witaj moogfish,

JA na szczęście jak do tej pory nie mam żadnych problemów z netbookiem i laptopem Asusa, jak i sklepem X-KOM.PL, któy ma bardzo ciekawe oferty Outletowe. :)

Współczuję, że takie przykre wydarzenia miały miejsce.:/

Góra Góra

Strona WWW

#

N, 15 maja 2022, 13:14

Zgłoś post
Ranga
Ranga
LAPTOP: Eee PC 1005PXD
Intel Atom N455 1,6GHz
2GB RAM
Intel GMA3150 64MB
HDD 250GB
Windows 7 Starter
Sprzedany
---------------------
Asus Eee PC 1001PQ
Intel Atom N450 1,6GHz.
1GB RAM.
Intel GMA3150 64MB.
Samsung HM250HJ 250GB 7200RPM.
Windows XP SP3.
---------------------
Asus Eee PC 1005HA
Intel Atom N270 1,6GHz.
1GB RAM.
Intel GMA950.
HDD 160GB.
Bluetooth AWBT253.
Windows XP SP3.
Sprzedany
---------------------
Asus Transformerbook T100TA
Intel Atom Z3775.
2GB RAM.
eMMC 32GB + SSD 120GB.
Windows 8.1.
---------------------
Asus Eee PC 1201N:
Intel Atom 330 1,6GHz.
2GB RAM.
Nvidia ION.
HGST 7ZK320 320GB 7200RPM.
Windows XP Pro SP3 & Windows 7 Home Premium x86.

Mój Eee PC 1001PQ lata temu (jakoś w 2012, rok po zakupie) był w serwisie z powodu awarii karty sieciowej, naprawili ją i wszystko działało okej, jednakże ktoś go tak poskładał że skręcił antenę od wifi dookoła taśmy matrycy, w efekcie czego przy otwieraniu i zamykaniu wszystko się tam ścierało.
Było okej aż do 2015 kiedy to taśma matrycy zaczęła przerywać, ostatecznie zmieniłem ją dopiero... w Listopadzie 2021 wraz z wentylatorem który zaczął ze starości niedomagać (wcześniej nigdy nie było na to okazji) i działa bez problemowo.

Góra Góra

#

N, 15 maja 2022, 13:14

Góra Góra
Odpowiedz
 [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC